Prečo sme sa rozhodli pomôcť práve neziskovej organizácii Deťom s rakovinou

Prečo pomáhame Deťom s rakovinou?

Keď sa rodila kampaň Nie rakovine s Emou a Emmou Tekelyovými, niesla sa heslom „Obleč sa srdcom“. Obleč sa srdcom však nemá byť len slogan jednej kampane, obliekať sa srdcom chceme učiť naše zákazníčky neustále. 

Nakoľko pri projekte Nie rakovine sme zistili, že naša osveta má dosah, rozhodli sme sa pomáhať pravidelne. Keď sme hľadali možnosti, kde nás potrebujú, oslovili nás z n.o. Deťom s rakovinou. Organizácia vznikla v decembri 2015 a je zložená z tímu rodičov detí, vyliečených pacientov a zainteresovaných profesionálov.
Po vyrieknutí návrhu, ostalo u nás v Bepone mĺkve ticho. Úprimne? Báli sme sa. Tak, ako všetci pri slove rakovina ostanú ticho so sklopeným zrakom, nie sme iní, sme tiež tím zložený z ľudí. Toto ochorenie je citlivá záležitosť a už vôbec, keď sa spája s deťmi. Je to téma, ku ktorej musíme pristupovať veľmi opatrne. Nakoniec naše srdcia vyhrali, zdvihli sme náš sklopený zrak a rozhodli sme sa, že urobíme všetko pre dobrú vec, všetko pre deti – našu budúcnosť.

Rozhodli sme sa teda navštíviť oddelenie detskej onkológie v nemocnici na Kramároch v Bratislave

Klinika detskej hematológie a onkológie NUDCH v BA má 4 časti. Je to ambulancia, kam prichádzajú deti, ktoré úspešne ukončili liečbu a sú v pravidelnom sledovaní, chodia na preventívne prehliadky niekoľko krát do roka. Druhá časť je Denná klinika, kam prichádzajú deti ráno nielen na odbery, ale berú aj samotnú liečbu – chemoterapiu. Čakajú tam, kým im nestečie a následne idú domov. Dennú kliniku vďaka príspevkom darcov zmodernizovali a zrekonštruovali za 437 tisíc €. Ďalšie dve oddelenia sú lôžkové oddelenia pre veľké a malé deti. Tu sú deti hospitalizované a bývajú tu aj s jedným rodičom alebo príbuzným dlhšiu dobu, podľa toho, ako dlho trvá liečba. Niekedy týždne, niekedy mesiace a niekedy aj viac ako rok. V roku 2018 zmodernizovali herňu pre veľké deti za 67 000 €.

Podrobne nám porozprávali aké úspechy už majú za sebou a čo dosiahli

„V roku 2019 sme za 667 000 € zrekonštruovali oddelenie malým deťom a neustále sa snažíme o zvyšovanie komfortu pobytu rodičom aj deťom počas hospitalizácie. Naša nezisková organizácia dobre vie, že nestačí mať moderné oddelenie a prístroje, ale na to aby sme vedeli deti liečiť podľa najnovších svetových štandardov, potrebujeme aj vzdelaný a profesionálny personál. Nie je toho málo, čo sa potrebujú neustále naši doktori a sestry učiť, a tak im v tom pomáhame, sponzorujeme zahraničné stáže a účasti na konferenciách, organizujeme odborné konferencie so zahraničnými expertami. Pripravujeme vzdelávanie v oblasti komunikácie, stresu a krízových situácií. A výsledky sa už dostavujú, pomaly ale iste sa nám darí zvyšovať úspešnosť liečby, veď pri niektorých diagnózach vieme vyliečiť 8 z 10 detí. V minulosti to boli niekedy iba 2 z 10. Neustále pracujeme na tom, aby sme vrátili čo najviac detí do normálneho života.“ Dáša Malá Fabšíková, vzťahový manažér n.o. Deťom s rakovinou.

Taktiež nám predstavili plány do budúcna

– V roku 2020 by sme radi dovybavili oddelenie veľkých detí monitormi životných funkcií a ďalšími potrebnými prístrojmi.

– Tento rok máme v pláne zrekonštruovať aj konzultačnú miestnosť a vybaviť ju špičkovou technológiou, aby sme sa vedeli spojiť so zahraničnými expertami na celom svete. Každé dieťa tak bude mať konzultovaný stav so zahraničnými odborníkmi a má šancu dostať sa k špičkovej liečbe dostupnej kdekoľvek na svete.

– Podporovať a vzdelávať rodičov aby boli čo najlepšie informovaní a mali všetko potrebné k tomu aby vedeli pomáhať svojím deťom na ich neľahkej ceste pri liečení.

– Radi by sme naďalej robili osvetu v médiách a na festivaloch, vydávali info brožúry k jednotlivým diagnózam.

– Zvyšovať komfort rodičov a detí na oddelení.

 

———————————————————————————————————————————-

A ako môžeme pomôcť my?

Dobrovoľným jednorazovým, alebo pravidelným príspevkom priamo na účet neziskovej organizácie:
IBAN: SK94 0200 0000 0036 0736 6854BIC (SWIFT): SUBASKBX
——-
2% z daní: tlačivo na stiahnutie
——-
Kúpou ponožiek s motívom macka alebo lodičky:
v predajniach BEPON a v e-shope
——-
Kúpou trička s motívom macka: v e-shope

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *