Kto iný, ak nie Mirka?

Ide o úplnú zmenu života na veľmi dlhú dobu. V podstate pre mňa to bol život pred rakovinou a teraz nový po nej.“

hovorí ambasádorka Obleč sa srdcom – Mirka Luberdová

Keď sme vyberali tvár kampane Obleč sa srdcom, vedeli sme, že chceme Mirku. Mirka Luberdová je pre nás skutočne žena s veľkým „Ž“. Je nielen krásna, ale neuveriteľne šarmantná s pozitívnym prístupom k životu. Ten sa s ňou nemaznal a onkologické ochorenie si spolu so svojim synom Riškom prežila hneď dvakrát. Pre všetkých, ktorých zaujíma jej príbeh a čo jej pomáhalo zostať nad vecou, sme Mirke položili pár otázok.

 

Mirka, teba asi veľmi netreba predstavovať, si známa ešte z čias, kedy si sa venovala modelingu a bola v súťaži Miss Slovensko. Aktuálne sa venuješ zdravému životnému štýlu a stravovaniu. Čo ťa k tomu motivovalo a čomu sa venuješ konkrétne?

Hoci ma zdravá výživa bavila už od čias, kedy som navštevovala Strednú zdravotnú školu, kde sme mali výživu, ako plnohodnotný predmet, naplno som sa jej začala venovať až počas onkologického ochorenia môjho synčeka Riška. Dnes má už takmer 10 rokov a som veľmi rada, ako sa vo výžive posúvam ďalej, ako sa to prirodzene vyvíja, otvárajú sa mi nové pohľady, pocity, vnímanie výživy, pohybu, psychiky… Všetky tieto veci na seba nádherne nadväzujú a ja som veľmi vďačná, že aj keď cez pekelnú školu v podobe Riškovho onkologického utrpenia, nám to prinieslo veľa nádherného a pre mňa tak silného, že už nezídem na inú cestu. Ja som zažila, dostala dôkazy, pochopila a pre nás je to životný štýl, viera…

 

Z tvojich sociálnych sietí sme si všimli, že aj tvoje deti sa stravujú rovnako zdravo ako ty. Väčšina rodičov má s týmto problém, ako motivovať deti k zdravému životnému štýlu?

Deti od narodenia „načítavajú“ svojich rodičov, sledujú nás od prvého momentu. Dokonca aj vtedy, keď sa nám zdá, že ešte len tak existujú a nič ,,nevedia“. Takže tam je základ. Samozrejme ich formuje aj okolie, spoločnosť, televízia, ktorú mi napríklad už doma dva roky nemáme, škôlka, škola, nemocnice… Preto verím, že zmeny vo výžive sa začnú čoskoro uplatňovať na všetkých spomínaných frontoch.

 

Kampaň Obleč sa srdcom sa ťa týka viac, ako by akákoľvek žena a matka chcela zažiť na vlastnej koži. Čo sa ti ako prvé hnalo hlavou, keď sme ťa oslovili s ponukou, aby si sa stala tvárou kampane Obleč sa srdcom?

Som vďačná Beponu, že sa rozhodol takto pomôcť nadácii Deťom s rakovinou, ktorá odvádza úžasnú prácu. Onkologické ochorenie mení celý chod domácnosti a života ľudí, ktorým rakovina do života vstúpi na veľmi dlhý čas. Trávite nekompromisne mesiace až roky v nemocnici. Je to nielen psychicky náročné, ale je to pre každého aj otázka úplnej zmeny života na veľmi dlhú dobu. V podstate pre mňa to bol život pred rakovinou a teraz nový po nej.

Verím, že predáme všetky ponožky, a že to možno nebude jediná spolupráca. 🙂

 

Súčasťou kampane sú aj tvoje deti, Riško a Isabelka, ako sa im páčilo byť v roli modelov?

Isabelka sa veľmi rada fotí a verejne vystupuje. Asi bude po maminke. 🙂 Riško sa zapojil, preto lebo chcel pomôcť. Nie je úplne fanúšik fotenia. 🙂 Ale domáce videá o varení natáča rád. 🙂

Čo odporúčaš všetkým rodičom, ktorých sa týka toto vážne ochorenie ich detí? Skús im odkázať prostredníctvom nás pár rád, ktoré ti pomáhali myslieť pozitívne.

Viete, v tomto mám veľký rešpekt niečo odkazovať, pretože moje pocity sú ovplyvnené tým, že Riško mi našťastie prežil. Aj keď sa mu leukémia vrátila, aj keď sme ledva prežili transplantáciu, ale zvládol to, čiže ja som dostala najväčší dar, a to život môjho syna, ktorý žije bez ,,postihnutia“, ktoré táto choroba vie spôsobiť a zanechať doživotne veľké zmeny. Ani my ešte dnes s určitosťou nevieme povedať, či sa niečo časom neukáže.

Pomáhalo mi čítanie motivačných kníh, aj keď sa mi do toho nechcelo, pretože som mala pocit, že to pomôcť nemôže, ale mne pomohlo. Pomohlo mi, že som sa zamerala na varenie a našu veľkú zmenu v životnom štýle. Úprimne však priznávam, že to bolo šialene ťažké obdobie.

 

Ďakujeme Mirka za rozhovor, a hlavne za to, že nám pomáhaš v kampani Obleč sa srdcom. Držíme ti s Riškom palce, aby všetko dobre dopadlo.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *