Kedy legíny a kedy pančuchy?

Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že legíny a pančuchové nohavice patria do tej istej skupiny oblečenia. Problém nastáva v tom, ako ich rozlíšiť.

Na prvý pohľad sa to javí pomerne jednoduché. Ženy, ktoré využívajú legíny ako náhradu spodnej časti oblečenia na ulici väčšinou tolerujeme. Naopak, tie, ktoré vyrazia von iba v pančuškách vyvolajú poriadny škandál. Nie všetky legíny však môžeme akceptovať ako plnohodnotnú náhradu nohavíc, či slim fit jeansov.

Pokiaľ siahnete po ultra jemných, ba priam až priehľadných legínach, je to de facto to isté, ako keby ste si vyšli na prechádzku v 50 denových pančuškách. Kedy máme teda nosiť pančuchy a kedy zas legíny?

Aj keď odpoveď na túto otázku nemá iba jedno správne riešenie, mohli by sme povedať, že legíny pančušky pri formálnych príležitostiach (pracovný obed, večera, divadlo, ples a iné) nikdy nenahradia. Ich doménou je predovšetkým voľný čas.

Pokiaľ hovoríme o klasických legínach (a nie o iných elastických variáciách spodného dielu oblečenia ako napr. denim jeggings) je potrebné si uvedomiť, že sa nemajú nosiť bez dlhšieho vrchu, tuniky, či košele. Vôbec pri tom nezáleží na vašej postave. Takéto legíny sú vhodné najmä ako doplnok pod krátke letné šaty, šortky alebo pod sukne, ktoré siahajú tesne ku kolenám.

Legíny sa ako samostatný kus oblečenia využívajú veľmi často pri športových aktivitách. Napokon bol to práve aerobik a osemdesiate roky, ktoré k nám priniesli tento trend.
Pre mnoho žien predstavujú legíny nesmierne pohodlnú alternatívu voči typickým denimovým nohaviciam. Ak sa ich preto za žiadnu cenu neviete a ani nechcete vzdať, vyberajte si legíny, ktoré sú vyrobené z hrubšieho materiálu. Ideálnou možnosťou sú už spomínané jeggings, alebo po slovensky „jegíny“. Ide o hrubšie legíny, vyrobené z denimového materiálu, ktoré vyzerajú takmer identicky ako klasické jeansy, sú však oveľa pohodlnejšie.

Pančuchové nohavice sa zas spájajú s formálnym, alebo formálnejším prostredím. Viete si vôbec predstaviť, že by ste elegantný sukňový kostým doplnili legínami? Nemožné!

P.S. Ak máte špeciálny prípad legíny vs. pančuchy a nie ste si istá, tak sa nás pokojne opýtajte formou komentára 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *