Janka Gavalcová

Jana Gavalcová je slovenská módna dizajnérka. Módnemu dizajnu sa venuje od svojich šestnástich rokov, prešla fázami tvorby a remeselnej výroby a do jej portfólia patri široký zaber spoločenských šiat a jedinečných kusov na mieru.

Príbeh modrotlače

Slovensko ju pozná ako návrhárku, ktorá priniesla tradičnú modrotlač späť na módnu scénu pod názvom True Blue (Pravá modrá ) by Jana Gavalcova vo viacerých kolekciách. Modrotlač ju upútala svojou nenáročnou prívetivosťou a zrozumiteľnosťou vzorov a na druhej strane premysleným náročným remeselným spracovaním. Modrotlač – Tradičná technika farbenia prírodných textilných materiálov, s použitím indiga a ručne vyrábaných pečatí. Táto technika je veľmi vzácna a je zapísaná do Nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Jana Gavalcová vo svojich kolekciách True Blue posunula modrotlač do nových pestrofarebných kombinácii na doposiaľ nepoužívaných materiáloch. Toto všetko v kombinácii so ženskými strihmi oslovilo aj značku BEPON.

Janka a jej spolupráce

Za čas svojho pôsobenia v módnom svete stihla vytvoriť niekoľko kolekcií, obliecť množstvo osobností, spolupracovať s Miss Universe SR a tvoriť pre charitatívne projekty. Neobyčajné ručné vypracovanie materiálov, spolu s odvážnymi kombináciami hladkých plôch a drsných punkových zásahov z nej robia jednu z najuniverzálnejších módnych tvorcov na Slovensku. Rodinné zázemie výrazne prispelo k tomu, prečo sa venuje svojej profesii. Starý otec bol pánsky krajčír a stará mama krajčírka, druhý starý otec mal vzdelanie v oblasti výroby topánok. Od roku 2009 spolupracuje s Miss Universe SR, pre ktorú pravidelne vytvára kolekciu plaviek a pripravuje jej finalistky na celosvetové súťaže – je autorkou slovenského národného kostýmu, v ktorom Slovensko reprezentujú Miss Universe na svetových súťažiach krásy.

Janka Gavalcová vytvorila špeciálnu kolekciu pre Bepon inšpirovanú modrotlačou. Kolekciu nájdete tu.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *