Ani príroda nie je dokonalá, a predsa je to najkrajšie, čo na svete existuje.

Módna návrhárka spája jedinečné ľudové vzory s modernými strihmi. Nám sa podarilo zistiť, prečo a odkedy šije, aj to, kde berie nápady. Jaroslava Wurll Kocanová je neobyčajná Slovenka, ktorá spája lásku k folklóru s láskou k móde. Pochádza z Vranova nad Topľou. Žije a tvorí v Cabove, kde sa venuje navrhovaniu a šitiu hlavne spoločenských a svadobných šiat, na niektorých kúskoch pracuje dlhé mesiace. V roku 2006 v spolupráci s kolegyňou Annou Szabovou získala prvé miesto za Top výrobok s názvom Fantóm, kde prvý krát verejné aplikovala a predstavila ručnú výšivku.

Jarka vyštudovala navrhovanie a modelovanie odevov na strednej škole vo Vranove nad Topľou a odbor výtvarná výchova na vysokej škole v Prešove. Jarka sa doslova narodila pre folklór.

V obchodoch vieme dnes nájsť oblečenie z celého sveta. Všímame si však na ľuďoch okolo nás, že sa stále viac a viac vracajú k našim slovenským koreňom. Čo si myslíš, že ich k tomu motivuje?
Myslím si, že v prvom rade sa inšpirujeme navzájom. Naše ľudové vzory sú nádherné, farebné. Veľa žien mi píše, že sa im ľudové vzory až tak na odeve nepáčia a nemusia ich nosiť na odeve, ale štýlom akým ich umiestňujem a vytváram ja a mnoho iných dizajnérov sa im páči a radi by mali nejaký ten kúsok vo svojom šatníku.

Kedy si začala tvoriť a ako si sa dostala k návrhárstvu?
Tvoriť som začala už ako malá, strihala som najprv bábikám vlasy, potom som im vyrábala nové oblečenie zo záclon, starých ponožiek a maminých sukni. Moja mama mne a sestre šila šaty, sukne, moja babka, tety háčkovali, štrikovali, paličkovali. Pozorovala som ich a dúfala, že keď budem veľká, aj ja si ušijem pre seba niečo pekné.
Pri rozhodovaní kam na strednú školu som nemala veľa možností. Na obchodnú akadémiu ani gymnázium sa mi nechcelo, chcela som tvoriť. V našom meste bola ešte drevárska škola alebo rok predtým otvorili aj môj vysnívaný odbor navrhovanie odevov. Chcela som ostať v našom meste, tak moja voľba bola jasná, chýbalo už iba uspieť na talentových skúškach.

Šaty, ktoré šiješ, sú inšpirované ľudovými vzormi a folklórnou tematikou. Prečo práve tieto vzory, alebo máš lásku k folklóru vštepovanú od detstva?
Folklór sa okolo mňa motal nenápadne od detstva. Moji rodičia mňa a súrodencov brávali na akcie, kde vystupovali folklórne súbory. Ako som spomínala, moja mama, tety, babky štrikovali, vyšívali obrusy a ja som po nich pozbierala staré časopisy, publikácie, knihy, kde som sa začala stretávať s ľudovými vzormi. Keď som začala podnikať, chcela som ponúknuť trhu niečo nové, čo by odzrkadľovalo pôvod odkiaľ pochádzam. Tak som skúsila výšivky aplikovať na odev a čakala, ako to ľudia príjmu. Keď vytvárate niečo nové, nikdy neviete, aký to bude mať dosah na ľudí. Páčilo sa, pýtali si viac a farebnejšie, tak som sa pustila stále do novších a zložitejších výšiviek, z čoho sa veľmi teším dodnes.

Jaroslava Wurll Kocanová pre Bepon
Limitovaná edícia pančuchových nohavíc Jaroslava Wurll Kocanová pre Bepon

Aké boli tvoje začiatky? Začala si hneď so šatami alebo si experimentovala inými kúskami?
Moja tvorba bola od začiatku zameraná na šaty. Veľmi málo sa objavia aj dnes v našej ponuke aj tričká, saká, kabelky, či opasky. Na začiatku, asi ako každý, aj ja som sa hľadala v štýle, ktorým sa chcem uberať. Strihy šiat si prešli rôznymi zmenami ako aj technologické postupy. Na začiatkoch som veľa času investovala do vývoja výroby. S technikou výroby, ktorá sa časovo neujala, sme už ďalej nepokračovali, ale venovali čas na zlepšenie ostatným.

Vieme, že na svoje šaty používaš kvalitné materiály? Ktoré preferuješ a ktoré by si naopak nikdy nepoužila?
Pri spoločenských šatách je to hlavne tyl, šifón a krajka. No ako rastie naša výroba a zákazníčky si pýtajú stále niečo nové, vyrábame spoločenské šaty aj z prírodných materiálov ako je ľan a jemná bavlna. Tieto 2 materiály som si veľmi obľúbila, rada s nimi pracujem a má ich rád aj náš vyšívací stroj :-). Nerada pracujem s koženkou. Na druhej strane so saténom tiež rada pracujem, ale satén nemá rád môj stroj, na neho si dávam veľký pozor aj pri návrhoch, aj pri spracovaní.

Pamätáš sa na svoj prvý kúsok? Vieš nám ho priblížiť?
Ja si pamätám jeden, sestra zase iný, ktorý si ja naozaj nepamätám :-).
Sestra spomína na šaty, ktoré som jej ušila ako 6-ročná, ona mala 5, celá vytešená, že má nové šaty utekala k babke sa pochváliť. Ja si zas spomínam, vystrihla som z kára šaty, mama má prvý krát pustila za šijací stroj, ja celá natešená hneď postrihala káro. Kto mal vtedy vedieť, že tie štvorce a prúžky mali do seba zapadať :-). Ale látka držala pokope, vyzerali ako šaty, ale nikto nikde ich nenosil.

Si detailistka? Na ktoré detaily si potrpíš najviac?
Veľký pedant nie som. Nič nemôže byť dokonalé, ani príroda nie je, a predsa je to najkrajšie, čo na svete existuje. Milujem dokonale nedokonalú ručnú výšivku, ako sa stehy nití striedajú, ako je každý jeden lístok alebo kvet iný, originálny a pritom tak dokonalý. Pri strojovej výšivke toto nedocielite. Iba ak ju naprogramujete, ale aj tak to nikdy nebude ako pri ručnej.

Držíš sa pri svojej práci svetových trendov alebo si trendy udávaš sama?
Snažím sa skôr počúvať naše zákazníčky a trochu ich posunúť dopredu. Prehliadky haute couture milujem, rada si ich pozriem, určite aj tie ma v mojom podvedomí necielene inšpirujú, nie je to však môj cieľ. Tvorím tak, ako to cítim.

Ktoré módne doplnky najviac preferuješ k svojim modelom?
Najviac využívam náušnice, ale záleží od každého typu modelu. Fotka znesie veľa, aj bohato zdobené vence a čelenky. Pri fotkách radi experimentujeme aj čo sa týka miest na fotenie.

Kolekcia pančušiek „mama a dcéra“

Veľmi často sú na fotografiách tvoj manžel a dcéra. Ako vnímajú byť súčasťou tvojich prác? Vyzerá to, že máš doma plnú podporu.
Manžel sa nerád fotí, ale veľmi nerád. Dcérka je veľký extrovert, nebojí sa a nehanbí, už keď vidí, že balím veci na fotenie hovorí: „A moje šaty máš zbalené? Kam ideme?“.
Manžel je môj tandemový partner, čo nevládzem ja, ťahá on. Ako malý chlapec rád obkresľoval omaľovanky a rozmýšľal nad tým, či by sa dalo tým aj živiť. Dnes prekresľuje moje návrhy do grafickej podoby a pretvára ich na výšivky do strojov.

Z Coralíny rastie nádherná slečna. Pozoruješ už aj na nej sklony k móde, alebo inklinuje k niečomu inému?
Ťažko povedať, je ešte malá, rada sa hrá skôr s autíčkami. Uvidíme. 🙂

Aká bola tvoja reakcia, keď sme ťa oslovili s ponukou, aby si nám navrhla kolekciu? Prečo si sa rozhodla, že do toho s nami ideš?
Správu som si musela prečítať asi 10x, či to vážne píšete mne, či to nie je hoax, pozrela som si rýchlo údaje od koho mail prišiel. Neverila som. Keď som videla vašu prvú spoluprácu so šperkárkou, povedala som si, aké krásne spojenie a hneď si predstavila ďalšie a ďalšie motívy, aké by mohli spolu fungovať. Na email som neváhala odpísať ani sekundu, tešila som sa a začala zbierať nápady, s čím by som sa mohla prísť a čo by som mohla ukázať.

Prečo práve Poľana?
Kvety, ktoré sú na pančuškách sú inšpirované z dediniek z oblasti Podpoľania. Chcela som krátky a výstižný názov pre kolekciu, ktorá spája tieto dedinky a vzory.

Ako si si užívala fotenie?
Každé fotenie si užívam. Je to pre mňa po celých dňoch, keď som zavretá v ateliéri v hluku strojov, relax a odpočinok mysle. Najviac si užívam fotenie v prírode, pre mňa nie je väčší pokoj ako tam.

>>> ZOBRAZIŤ PRODUKTY V KOLEKCII <<<

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *