Ako sa správne starať o pančuchy?

Ako sa správne starať o pančuchy?

Niektoré z nás ich nosia denne, niektoré zas iba na výnimočné udalosti, ale jednoznačne nemôžeme spochybniť fakt, že väčšina žien ich má plnú zásobu. Samozrejme hovoríme o zásobe pančúch. Dôvod, prečo ich máme v našom šatníku toľko, nie je vždy jednoznačný. Niekto by si azda pomyslel, že je to ženská márnivosť a túžba po kráse, ktorá nás vedie k zveľaďovaniu našej zbierky. Niekedy je však dôvod na hromadenie pančúch oveľa triviálnejší – pančuchy či silonky sa nám neustále trhajú, poškodzujú a strácajú svoj tvar. Nie vždy je jednoduché určiť, prečo naše pančušky nedokážu vydržať dlhšie neporušené. Je to chybou vo výrobe, zlou kvalitou alebo jednoducho iba našou zlou starostlivosťou? Správna starostlivosť však dokáže zázraky, inak povedané dokáže predĺžiť „životnosť“ vašich pančúch o niekoľko mesiacov. Je však potrebné dodržiavať niekoľko zaručených tipov.

Zamerajte sa na kvalitu

Nebojte sa zainvestovať do kvalitnejších pančúch. Tie lacnejšie bývajú zväčša vyrábané z menej kvalitných, veľmi syntetických a najmä kazových materiálov. Cena pančúch ide, bohužiaľ, ruka v ruke s kvalitou materiálu a tá zas ovplyvňuje spomínanú „životnosť“ pančúch. Nezabúdajte na to, že kvalita materiálu, resp. pančuchového vlákna, pôsobí aj na zdravie vašej pokožky.

Strih a konfekčná veľkosť, ktorá vám sadne ako uliata

Je zrejmé, že prílišné naťahovanie pančuchového materiálu môže viesť k neustálemu namáhaniu vlákna, ktoré vedie až k pretrhnutiu a spusteniu očka. Pri nesprávnej veľkosti dochádza najčastejšie k poškodeniu v oblasti rozkroku. Z tohto dôvodu je dôležité vybrať si správnu konfekčnú veľkosť a tiež strih. Neváhajte sa preto poradiť s našimi odborníčkami v predajniach Beponu, ktoré veľmi dobre poznajú jednotlivé strihy a aj veľkosti. A zaručený trik: nebojte sa siahnuť po väčšom čísle. V prípade pančúch totiž platí heslo – radšej väčšie ako menšie.

Opatrne pri obliekaní

Skôr než sa pustíte do samotného obliekania minimalizujte možnosť roztrhnutia, teda odložte všetky prstene a skontrolujte, či nemáte náhodou zatrhnuté nechty. Ak sa aj tak bojíte, že vaše silonky sa môžu zatrhnúť, nasaďte si hladké rukavičky. Následne silonky zrolujte až po špičku nohy a natiahnite ich na pravú šľapu, potom vyššie až po koleno, to isté zopakujte aj na ľavej nohe. Ďalej natiahnite silonky na pravej nohe až po nohavičky a potom tú istú procedúru zopakujte aj na ľavej nohe. Kurióznym tipom ako zvýšiť „životnosť“ pančúch je vložiť ich na pár minút pred obliekaním do mrazničky. Nezabudnite si pred celým týmto procesom obliekania pančúch nakrémovať nohy.

Ak sa predsa roztrhnú

Náhoda je nevyspytateľná a niekedy sa pančuchy jednoducho roztrhnú. Aj vtedy je dôležité zachovať si chladnú hlavu a zabrániť tomu, aby sa očko rýchlo šírilo smerom dole. Malé dierky sa dajú zafixovať bezfarebným lakom na nechty, lakom na vlasy alebo kvapkou bezfarebného lepidla. Ak nič z toho nemáte, na chvíľu vás zachráni aj obyčajné tvrdé mydlo, ktorým prejdite miesto, odkiaľ sa očko môže pustiť ďalej. Ak sú očká na viditeľnom mieste, spasí vás už iba náhradný pár pančúch vo vašej kabelke.

Treba vedieť ako ich prať

Nezáleží, či sú vaše pančušky zo silonu, vlny alebo bavlny, správnemu praniu venujte vždy svoju stopercentnú pozornosť. Ak ich periete v práčke, vložte pančuchy do špeciálnych jemne pletených vrecúšok a zvoľte program určený pre pranie bielizne. Pančuchy nikdy nesušte na radiátore ani v sušičke.

 

A ako sa staráte o svoje pančuchy vy, aby ostali čo najdlhšie ako nové?

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *